Po »Tesla Motors« prihaja še »Nikola Motor Co.«

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije
»Nikola One«

Veliki znanstvenik kar naprej navdihuje ameriške poslovneže.

Eden od največjih znanstvenikov in izumiteljev moderne dobe, Nikola Tesla,  predstavlja velik vzor Američanom. O tem priča novo dejstvo, saj se je pojavil nov proizvajalec vozil z njegovim imenom. Potem, ko je Elon Musk zelo dobro uveljavil vsem poznano znamko “Tesla Motors”, na sceno prihaja nekoliko manj inovativen Trevor Milton, čigar podjetje nosi naziv “Nikola Motor Company”. Za razliko od “Tesle”, je Miltonov nabor nekoliko širši, a pogon njegovih vozil ne temelji popolnoma na električni energiji. Prvi in hkrati tudi najbolj značilen produkt podjetja naj bi bil model “Nikola One”. Slednji predstavlja koncept hibridnega tovornjaka, ki naj bi spremenil svet transporta na globalnem nivoju.

Omenjeni tovornjak lahko prevaža 36 ton tovora in ga poganja električna energija, ki se črpa iz ogromnega seta baterij. Vredno je dodati, da se takšen način ponaša z dvakrat nižjimi stroški prevoza v primerjavi z dizelskimi pogonskimi agregati.

Številčne Li-Ion baterije, skupne kapacitete 320 kWh, polni plinska turbina moči 400 kW. Proizvajalec ponuja zavidljive karakteristike motorja, in sicer maksimalna hitrost na 6% klancu znaša okoli 105 km/h, doseg pa se približa 2000 km. Zanimiv je tudi podatek, da so pospeški do hitrosti 96 km/h večji kot pri dizelskem konkurentu. Seveda vse omenjeno velja ob polni obremenitvi tovornjaka. 

Poleg večjega udobja, bodo novi tovornjaki inovativnega proizvajalca opremljeni tudi z možnostjo avtonomne mobilnostiCena se bo gibala predvidoma med 350.000 in 420.000 ameriškimi dolarji.

Porabi manj, moj energetski svetovalec, energetska učinkovitost

Poleg tega pa "Nikola Motor Company" predvideva na tržišče plasirati tudi  model "Nikola Zero”. Slednji predstavlja terensko vozilo, ki sloni na velikih kolesih in je oddaljeno od podlage 36,5 cm. Maksimalni doseg z baterijami s kapaciteto 50 kWh bo znašal 240 km, cena tega mini terenca pa bo okoli 40.000 $.

Torej, eko-mobili počasi in preudarno prihajajo med nas vse bolj številčno. (Vir: SD)

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

2015

Začelo se je! Tekma med Porschejem in Teslo

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

2014

Avtomobil na slano vodo je začel svoje potovanje po Evropi

 

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj
Energetski svetovalec

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

 

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

 

Člani mreže SINERGIJA