Avtomobil na slano vodo je začel svoje potovanje po Evropi

EkoMobil, Avtomobil na slano vodo
Nove tehnologije na poti ...

Nove tehnologije tako blizu, pa tako daleč

Ali se naftni dobi bliža konec? Verjetno še ne ker je avtomobilov na klasična goriva toliko, da bo človeštvo potrebovalo še mnogo let preden jih zamenja z varčnejšimi. Čeprav bi se na drugi strani vse nove ideje takoj realizirale in bi bili Eko-Mobili (varčna, okolju prijazna vozila) cenovno ugodnejši ali vsaj na enaki ravni kot klasični avtomobili. Pozor – nekateri so že zelo blizu temu. Pa vendar v svetu že opažamo namige, da se pričinja začetek konca vozil, ki jih poganjajo fosilna goriva. Ultra nove tehnologije so tukaj, a veliki večini ljudi žal še zmeraj cenovno nedosegljive. Recimo Eko-Mobil podjetja Tesla motors trenutno na ameriškem tržišču stane od $70,000 do $95,000. Avtomobil, ki ga predstavljamo danes, pa bo po pričakovanjih stal vrtoglavih $1.7 millijonov!


The Mind Unleashed je napisal:

„Avtomobil poganja sistem pretočne baterije, ki je del NanoFlowcell tehnologije. Sistem deluje na podoben način kot vodikova baterija, razen da za hranjenje električne napetosti uporablja slano vodo. Dve tekočini s kovinskimi solmi, ki se obnašata kot elektrolit, se kombinirata tako, da nastane elektro-kemična reakcija. Elektromotorji to reakcijo pretvarjajo v električni tok, ki se nato hrani in razporeja s pomočjo kondenzatorja. Učinkovitost sistema dosega skoraj 80%, saj avtomobil skorajda nima premičnih delov, izguba toplote pa je nepomembna v primerjavi z avtomobili, ki jih poganjajo litij-jonske baterije“.


Nove vrste alterativnih energetskih tehnologij lahko ublažijo „energetsko krizo“ in nas povedejo v novo dobo, v svet poceni in čiste energije. Ali bo ravno tale primer nosilec te spremembe, bomo videli.   


Raziskava REUS 2015
Vrsta goriva avtomobilov v Sloveniji

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

Anketiranci (817) so lahko navedli več odgovorov, zato je lahko seštevek deležev več kot  100%.


Člani mreže SINERGIJA