Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega!

Ali bo nov izum prepričal 9 % Slovencev v nakup električnega avtomobila?

Telefoni in računalniki so doživeli revolucijo, sedaj so na vrsti avtomobili.

Telefoni so se iz navadnih črnih škatel za čevlje spremenili v visoko sofisticirane večnamenske naprave v manj kot 40 letih. Računalniške operacije, ki jih je prej izvajal računalnik velikosti stavbe, danes lahko naredi podoben v velikosti nohta in to smo dosegli v manj kot 70 letih.

Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega!

Samo avtomobili so se v 130 letih zelo malo spremenili! To ne pomeni da niso lepši, učinkovitejši in hitrejši kot tisti prvi. V bistvu delujejo na podoben način in njihova učinkovitost se ni povečala tako dramatično kot pri telefonih in računalnikih. Ne glede na to ali je to posledica vpliva naftnih lobijev, ignorance ali linije najmanjšega odpora, se temu počasi izteka peščena ura.

Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega!

Vsak dan smo priča novim in novim idejami na tem področju, ki bodo zelo hitro spremenile avtomobilsko industrijo. Ne vemo kaj bo v bodoče masovno poganjalo avtomobile – voda, elektrika, biodiesel … ali mogoče celo spore ali pa antigravitacija. Vemo, da se nekaj spreminja, da prihajajo nove ideje. To je ena od njih: projekt Nomad.

Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega!

Ideja je zelo preprosta. Zaenkrat so baterije, ki bi poganjale električne avtomobile 700 km z enim polnjenjem, prevelike, da bi jih stlačili v vozila. Ta problem so rešili v nemškem podjetju in izdelali mobilno baterijo v obliki manjše prikolice in s tem povečali povprečen doseg za približno 500 kilometrov, kar pomeni, da bodo navadni (cenejši) avtomobili lahko imeli avtonomijo tudi do 700 km. Slednje pa je primerljivo s sedanjimi, ki jih poganjajo fosilna goriva.

Koliko bo stala nomadska baterija in ali jo bo možno prazno zamenjati na bencinskem oziroma eko-mobil servisu kot jeklenko plina ter kdaj se bo pojavila na tržišču, ni znano – dejstvo pa je, da se nekaj v avtomobilski industriji po 130 letih zelo hitro premika.

Pripnite se, gremo naprej.



Kratka zgodovina avtomobilizma

Kratka zgodovina avtomobilizma

  • Prvo vozilo na parni pogon je naredil Ferdinand Verbiest 1672 na Kitajskem kot darilo-igračo kitajskemu cesarju.
  • Prvo kočijo na paro je naredil N. Cougnot iz Francije leta 1770.
  • Prva samohodna vozila v Veliki Britaniji so vse do leta 1878 morala imeti človeka, ki je hodil pred vozilom in z rdečo zastavico ter trobljenjem z rogom opozarjal pešce.
  • Prve pnevmatike je leta 1845 izumil Anglež William Thomson. Uporabljali so jih za kočije v Hyde Parku.
  • Prvi trikolesnik z motorjem z notranje zgorevanjem nemškega izumitelja Karla Benza je bil narejen leta 1885. Imel je en cilinder s prostornino 958 cm3, proizvedel 0,75 konjskih moči in razvil hitrost 16 km/h.
  • Prva bencinska črpalka je bila v bistvu lekarna, ki je Benzovo vozilo oskrbovala z gorivom.
  • Prvi štirikolesnik s šasijo in karoserijo je leta 1887 naredil Nemec Gottlieb Daimler.
  • Prvi vozniški izpit je bil narejen v Franciji leta 1893. Lahko so ga naredili le moški starejši od 21 let.
  • Prvi vozniški izpit za ženske je opravila leta 1898 vojvodinja Anne de Rochechouart de Mortemart.
  • Prvi vozniki so morali obvladati mehanične veščine ker takrat zraven cest ni bilo avtomehaničnih delavnic.
  • Prvi avto v Ljubljani in Balkanu je zapeljal baron Anton III. Codelli pl. Fahnenfeld leta 1898. On je tudi naredil prvo prometno nesrečo na našem prostoru.
  • Prvi električni avtomobili so se pojavili koncem dvajsetega stoletja in očitno svojo renesanso doživljajo ravno sedaj.
  • Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 150 avtomobilov na električni pogon, ki lahko uporabljajo 26 hitrih polnilnic, katere so bile v letu 2015 razporejene na avtocestnem križu.

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

  • 10 % gospodinjstev se bo v naslednjih 12 mesecih verjetno odločilo za nakup novega avtomobila, dober odstotek za vgradnjo avtoplinskega sistema, 9 % pa za nakup električnega vozila (če bi z enim polnjenjem prevozili do 300 km).

Poglejte še ostale ideje iz sveta avtomobilizma:

Avtocesta prihodnosti: E-vozila se bodo polnila med  vožnjo.

Avtocesta prihodnosti: E-vozila se bodo polnila med  vožnjo.

Prvi solarni športni avto, ki lahko pelje… neskončno daleč!
Leteči avto
 

Nov slovenski znanstveni uspeh, Foto Reuters

Nov slovenski znanstveni uspeh, Foto Reuters

 Avtomobil na slano vodo
 Ali so spore nov vir čiste energije?

NiPosluhaZaIzumUpokojenegaRudarja1

NiPosluhaZaIzumUpokojenegaRudarja