Klimatske naprave

  • Bom z novo klimo MANJ PLAČEVALA elektriko?

    Klimatske naprave / Foto: Shutterstock

Vremenske razmere nas veliko stanejo

ARSO, Branko Gregorčič

Ali ste vedeli …

da imamo v Sloveniji idealno temperaturo le okoli 130 dni v letu? V preostalih dneh jo je treba umetno vzdrževati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Varčunovi / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.

Vrste klimatskih naprav

Klimatska naprava je ena najbolj običajnih aparatov za uravnavanje bivalnega udobja, ko se termometer povzpne nad idealno temperaturo. Najdemo jih v različnih izvedbah, od prenosnih naprav, preko stenskih split sistemov, okenskih sistemov, do drugih, kompleksnejših različic.

Ko se odločamo za nakup, je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje, pa tudi ogrevanje prostora. Inverter klimatska naprava varčuje z električno energijo bolj kot običajna, posebnega problema pa ne predstavljajo niti nizke zimske zunanje temperature -10 °C ali celo -15 °C.

Najpogosteje se lastniki bivalnih prostorov odločajo za split sistem ali prenosne naprave:

Split klimatska naprava…

ima notranji del (ali več delov) ločen od zunanjega dela. Dela sta med seboj povezana z električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin. Notranja enota hladi zrak v prostoru. Danes večina modelov omogoča tudi ogrevanje prostorov. Vse split klimatske naprave so opremljene z elektronskim in daljinskim upravljanjem za nastavitev moči ventilatorja in temperature v prostoru.

Ker klimatska naprava prostor tudi razvlažuje, je treba pri montaži zagotoviti odvod vode iz notranje enote

Prenosna / premična klimatska naprava

Prenosno klimatsko napravo lahko postavimo na poljubno mesto v prostoru. Vsebuje vse elemente za delovanje, vključno s hladilnim kompresorjem. Omejitev pri postavitvi predstavlja le cev (običajno premera 10 cm) po kateri topel zrak odvajamo na prosto (skozi priprto okno, zidno rešetko ali odprtino v zidu) sicer se prostor ne bo ohladil. Cev za odvajanje toplega zraka na prosto naj bo čim krajša, saj deluje kot grelno telo in oddaja toploto nazaj v prostor.

Logo PorabimanjAPP - energetski-svetovalec / Pozitivna energija

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.