Le 93% si lahko privošči primerno toplo stanovanje

Zimske temperature razkrivajo globino problema energetske revščine

Energetska revščina postaja v času nizkih temperatur zelo očiten in pereč problem. Naslavljanje problema potrebuje povezan in strukturiran pristop. Predstavniki različnih ministrstev in strokovne javnosti so v okviru konference “Energetska revščina: rešitve na praktični in strukturni ravni” v Ljubljani iskali dolgoročne rešitve. V Sloveniji se aktivno odvija že kar nekaj programov naslavljanja energetske revščine, vendar pa so potrebni nadaljnji koraki, predvsem povezovanje različnih sektorjev in politik.

V Sloveniji vse več energetsko revnih gospodinjstev

V Sloveniji imamo vse več energetsko revnih gospodinjstev, saj rast cen energije prehiteva rast dohodkov. Energetska revščina najbolj prizadene gospodinjstva z nizkimi dohodki, katerih ekonomski položaj je pogosto povezan s slabšo energetsko učinkovitostjo bivališča. Takšna gospodinjstva se soočajo tudi z večjo socialno izključenostjo in s slabšim zdravstvenim stanjem. Predvsem v zimskem času je stiska velika, saj zimske temperature veliko ljudi, ki niso zmožni pokrivati stroškov ogrevanja, prisilijo v bivanje v eni ogrevani sobi ali v premalo ogrevanem stanovanju.

Najrevnejša gospodinjstva v Sloveniji so za energijo v letu 2015 porabila skoraj 18% vseh svojih razpoložljivih sredstev

Mag. Jože Dimnik, v.d. generalnega direktorja Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo, izpostavlja: “Najrevnejša gospodinjstva v Sloveniji so za energijo v letu 2015 porabila skoraj 18 % vseh svojih razpoložljivih sredstev. Glavni razlog za energetsko revščino energetsko neučinkovita in slabo izolirana domovanja. V novi finančni perspektivi za obdobje 2014-2020 v Operativnem programu evropske kohezijske politike je namenjenih 5 milijonov evrov za reševanje energetske revščine s subvencioniranjem ukrepov učinkovite rabe energije v 500-tih gospodinjstvih z nizkimi prihodki.”

Predvsem je potrebno naslavljati problematiko visokih investicijskih stroškov energetske sanacije ter spremeniti oziroma dopolniti obstoječe načine financiranja ukrepov energetske učinkovitosti. Poleg ukrepov zamenjave neučinkovitega stavbnega pohištva, ogrevalnega sistema in izolacije, so bili kot učinkoviti izpostavljeni tudi ukrepi zamenjave neučinkovitih naprav in aparatov (zamrzovalniki, hladilniki, električni bojlerji, idr.) ter ozaveščevalna usposabljanja in izobraževanja o ustrezni rabe energije v gospodinjstvih.

V Sloveniji obstaja že nekaj programov za naslavljanje energetske revščine

Brezplačno energetsko svetovanje, ki ga je sprva nudilo društvo Focus v sklopu projekta REACH, je sedaj na voljo na državni ravni preko mreže energetskih pisarn ENSVET. Ob svetovanju gospodinjstvo dobi tudi brezplačen paket naprav za zmanjševanje rabe energije in vode v vrednosti približno 30EUR. Ekosklad nudi še dodatne programe, med njimi 100% sofinanciranje energetske sanacije stavbe za socialno šibka gospodinjstva, ki živijo v večstanovanjskih stavbah ter 100% financiranje zamenjave ogrevalnih sistemov na biomaso za socialno šibka gospodinjstva v stanovanjskih stavbah na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka.

Le 93% si lahko privošči primerno toplo stanovanje / Foto: Pexels

Le 93% si lahko privošči primerno toplo stanovanje / Foto: Pexels

Glede na kompleksnost problema energetske revščine je potrebno razmišljati celostno, da bi lahko odpravili vzroke za ta problem. Mag. Tadeja Nimac iz Centra za socialno delo Zagorje ob Savi izpostavlja: “Energetska revščina je zelo pogosto povezana z materialno revščino. V prihodnosti je za preprečevanje in zmanjšanje energetske revščine ključna vloga odločevalcev pri oblikovanju različnih makro politik, kot so socialna, plačna, pokojninska ali stanovanjska. Z izboljšanjem politik in praks na omenjenih področjih bi pomembno prispevali h kvaliteti življenja posameznikov.” (Vir: Focus)


Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.