• Globalni izpusti CO2 se prvič v 40 letih niso povečali

Globalni izpusti CO2 se prvič v 40 letih niso povečali

Globalni izpusti CO2 so lani znašali 32,3 milijarde ton, kar je skoraj enako kot leto prej, kaže poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA).

Izpusti enega od glavnih krivcev za globalno segrevanje se tako prvič v zadnjih 40 letih niso povečali, kar je pomembna sprememba v dosedanjih trendih in daje dobro podlago za podnebni dogovor v Parizu. Izpusti toplogrednih plinov tako prvič ne rastejo skupaj z gospodarsko rastjo.

Glede na poročilo so glavni razlogi za manj izpustov nekoliko spremenjeni vzorci uporabe energentov na Kitajskem in v nekaterih državah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Kitajska, ki v ozračje izpusti največ CO2, je med drugim lani uporabila več obnovljivih virov energije, kot so hidroelektrarne, vetrne in sončne elektrarne. Prizadevanja OECD za promocijo trajnostne rasti z večjo energijsko učinkovitostjo in izrabo obnovljivih virov, končno počasi kažejo želene učinke v obliki zmanjšanja izpustov.

V 40 letih od ustanovitve IEA so izpusti CO2 na letni ravni stagnirali le trikrat, in sicer v letih 1980, 1992 in 2009, vsa omenjena leta pa so bila povezana z upadom gospodarske dejavnosti in zato manjše proizvodnje energije. (Vir: Naš stik)

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.