Energetsko učinkovita Lego hiša iz odpadne plastike

Porabi manj - energetski svetovalec
ByFusion – Manj onesnaževanja in več hiš

Odpadna plastika za nova domovanja.

Če smo v preteklosti velikokrat slišali za besedo "globalizacija", pa so očitno na vidiku dnevi, ko bomo večkrat slišali za "lokalizacijo". Vse to zaradi tega ker se vse več in več posameznikov in podjetij ukvarja, poleg tega kako zaslužiti denar, z vzpodbujanjem neodvisnosti prebivalstva. Ravno slednje je spodbudilo razmišljanje kako narediti ljudi manj odvisne od velikih korporacij, kako zaposliti čim več lokalnega prebivalstva in kako čim bolj učinkovito in bolj smotrno ravnati z naravo. 

Zamisel o gradnji hiše iz zavrženih plastenk je še ena v nizu idej kako uporabiti "lokalne" resurse in kako iz plastenk narediti "obnovljiv vir energije". Ob tem dejansko ubijemo dve muhi na en mah, saj uporaba plastenk na takšen način ne le da zmanjša onesnaženje narave, ampak tudi pomaga ljudem do učinkovite, energetsko varčne in relativno poceni hiše.

Svetovno prebivalstvo na letni ravni zavrže več sto milijon ton plastičnih odpadkov. Samo določeni tipi se enostavno reciklirajo tako, da skoraj 90% plastike konča bodisi v naravi, na odpadu ali v sežigalnicah ter tako preko različnih toplogrednih plinov škoduje našemu ozračju. Ob tem je zaskrbljujoče dejstvo, da se količina teh odpadkov vsako leto vztrajno veča.

Ameriško podjetje je razvilo način kako iz odpadne plastike narediti uporabne zidake. Ti združujejo same dobre lastnosti, saj so lahki, različnih oblik, barv ter so zvočno in energetsko učinkoviti. Uporabni so za izdelavo hiš, šol, protihrupnih in varnostnih ograj ob avtocestah in verjetno bi se uspelo najti še kaj.

Stroj, ki izdeluje zidake, je relativno majhen tako, da se lahko zloži v zaboj in se s tovornjakom ali ladjo pošlje v katerikoli del sveta. 

Naredite hišo iz plastenk

»Hobithiša« – ekohiša prihodnosti?

 

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj
Energetski svetovalec

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

 

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

 

Člani mreže SINERGIJA