Nahajate se tukaj

Električni BMW iz 1972

Električni BMW iz 1972

Na olimpijskih igrah v Münchnu je bavarski proizvajalec predstavil nov koncept eko-mobila.

BMW se lahko danes pohvali s sodobnim električnim modelom i3 ali pa športnim Plug-in hibridom i8, vendar pa je malo znanega o tem, da je 45 let nazaj naredil funkcionalen električni avtomobil.

Električni BMW iz 1972

Predhodnik današnjih električnih Plug-in hibridnih avtomobilov je model 1602e.

Osnova za e-vozilo je bil standardni model 1602. Pri tem je bila edina razlika v tem, da so namesto motorja z notranjim zgorevanjem, postavili v električno različico 12 vrtilnih akumulatorjev skupne kapacitete 12,6 kWh ter mase 350 kg.

Električni BMW iz 1972

Akumulatorji so z električno energijo polnili pogonski Boschev elektromotor, ki je bil zmožen proizvesti 44 KM (32 kW) in jih prenesti na zadnji par koles. Maksimalna dosežena hitrost je bila 100 km/h,  hitrost od 0 do 50 km/h pa naj bi dosegel v 8 sekundah.

BMW je naredil le dva primerka modela 1602e in slednja sta služila kot promocijski material tekom Olimpijskih iger v Münchnu leta 1972.

Električni BMW iz 1972

Eko-mobila sta v optimalnih prometnih pogojih lahko prevozila do 30 km, kljub temu, da je proizvajalec navedel maksimalno avtonomijo pri 61 km. Ta avtonomija pa je bila dosežena pod pogojem, da se avto premika s konstantno hitrostjo do 50 km/h.

BMW 1602e je imel vgrajen tudi sistema regenerativnega zaviranja in je tako lahko del zaviralne energije pretvarjal v električno energijo in jo skladiščil v akumulatorjih.

Električni BMW iz 1972

Glede na skromen doseg so »bavarci« ocenili, da serijska izdelava ni možna ter odnehal od nadaljnjega razvoja električnega avtomobila. Po nekaj desetletjih so obrisali prah iz načrtov in se vrnili k začetkom električnega pogona ter do danes uspešno izdelal električni model (i3) in par Plug-in hibridnih avtomobilov. (Vir: BKTV)

Električni BMW iz 1972

 

Mobilnost prihodnosti

Vozilo, ki postavlja v ospredje vaše potrebe.

Električna mobilnost

Bi tudi vi vozili eko-mobil?

Seveda bi, … če ne bi bil tako drag, če bi bilo več električnih polnilnic, če bi bil polnilni čas baterij, če bi bil doseg avtomobilov daljši ...

 

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj
Energetski svetovalec

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

 

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

 

Člani mreže SINERGIJA