Mini hidroelektrarna: mladi inovator iz Bosne naredil »Mali Đerdap«

Stari mami je naredil mini hidroelektrarno

Zoran Samardžić, 19-letnik iz Bileće (BiH), je na reki Bregava naredil mini hidroelektrarno. Kakor je mladi inovator povedal sam, se je za to potezo odločil na podlagi pogostih prekinitev pri oskrbi z električno energijo. Tako se mu je porodila ideja za postavitev “Malega Đerdapa” (Đerdap – največja hidroelektrarna v bivši Jugoslaviji).

Mini hidroelektrarna

“Mali Đerdap” je dejansko mini hidroelektrarna oz. mikro hidroelektrarna, ki sedaj služi njegovi stari mami za osvetlitev hiše in vrta. Večino dela pri postavitvi sistema je opravil sam, a so mu strokovnjaki vseeno pomagali pri sestavljanju določenih delov.

To je do sedaj njegov najresnejši projekt, ki je za realizacijo potreboval samo en mesec. Za njegovo izdelavo je mladenič porabil vse svoje prihranke in večmesečno žepnino. Njegova elektrika ima napetost 12V in lahko “poganja” 5.000 LED sijalk. Ob tem lahko napaja tudi radio in TV (prilagojenega  za 12V) ali pa napolni mobilni telefon.

»Sedaj ni več nobenih stroškov vezanih na električno energijo in kar je najbolj bistveno, ni onesnaževanja okolja,« je dejal mladi zaljubljenec v fiziko.

Zoran se je še kot otrok v osnovni šoli zanimal za električno energijo in že takrat naredil tudi svoj prvi avtomobil z daljinskim upravljalnikom ter razne igrače. V bližji prihodnosti pa si želi študirati elektrotehniko in upa, da bo nekega dne naredil “pravo”, veliko, hidroelektrarno. (Vir: rtrs.tv)

Mini hidroelektrarna mladega izumitelja

 

Preberite še:

Komaj 13-letni NOVI Tesla – sestavil napravo, ki proizvaja brezplačno energijo Komaj 13-letni NOVI Tesla – sestavil napravo, ki proizvaja brezplačno energijo