Zakaj Eko-Mobil?

Ekomobil - Z modro energijo na pot brez izpustov CO2, pozitivna energija

Vozila prihodnosti

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012 nam razkriva, da za 67 % gospodinjstev glavni motiv predstavljata prihranek denarja in skrb za okolje v enaki meri. To je sicer spodbudno vendar nadaljnji rezultati kažejo, da je namen učinkovitega ravnanja v dveh tretjinah gospodinjstev predvsem znižanje stroškov za energijo. V javnem sektorju in v podjetjih pa je odstotek tistih, ki želijo predvsem znižati stroške še znatno višji.

Vsa navedena dejstva so spodbudila agencijo Informa Echo, da so v kampanjo Energija si, bodi učinkovit uvrstili infotočko Eko-Mobil. Brezplačna spletna aplikacija, ki jo je omogočila družba HSE je namenjena iskanju primernega vozila glede na porabo in stroške goriva, glede na doseg z enim polnjenjem in glede na izpuste CO2.

Z okoljskega vidika je ravno prevoz najbolj zaskrbljujoč. Spremljanje trendov v raziskavi REUS namreč kaže, da se prav na prevozu poraba energije vztrajno povečuje. K temu pa vsak od nas prispeva svoj del. Zato pri izbiri prevoznega sredstva ne smemo pozabiti, da je najučinkovitejša energija tista, ki je ne porabimo. Okolju prijaznejša vozila so vozila prihodnosti le pod pogojem, da bodo cenovno dostopna. Kot gorivo pa je vse bolj aktualna električna energija v kolikor je pridobljena iz obnovljivih virov kot je Modra energija.

Kaj infotočka Eko-Mobil omogoča?

V spletno aplikacijo so vključeni okolju prijaznejši avtomobili, električna kolesa in skuterji. Avtomobili so razvrščeni v tri kategorije. Električne avtomobile, ki jih je na slovenskem trgu še zelo malo, infrastruktura polnilnih mest pa se še vzpostavlja. Veliko bolj razširjena so hibridna vozila. Vozila v kategoriji Stop&Start pa so najbolj številna. Vozila v kategoriji Stop&Start so večinoma vezana na fosilna goriva vendar jim omenjeni sistem omogoča nekoliko manjšo porabo goriva in posledično manjše izpuste. Omenjena prednost pride do izraza predvsem v mestni vožnji z avtomatskim izklapljanjem motorja pri kratkih postankih.

V infotočki Eko-Mobil je trenutno vključenih skoraj 150 osnovnih modelov vozil. Največ je avtomobilov v kategoriji Stop&Start od luksuznih do cenovno dostopnih modelov. Sledijo električna kolesa, ki postajajo vse bolj priljubljena in so tudi cenovno dokaj dostopna. Na tretjem mestu po številu modelov pa so hibridni avtomobili. Električnih avtomobilov je na slovenskem trgu še zelo malo. Ponudniki vozil, ki še niso vključeni so vabljeni, da vključijo svoje modele, ki ustrezajo kriterijem aplikacije.

Spletna aplikacija Eko-Mobil uporabniku omogoča iskanje primernega vozila med avtomobili, električnimi kolesi in skuterji. Ključ iskanja znotraj posameznih kategorij vozil je prikazovanje po porabi goriva ali po dosegu, po ceni in znamki. Pri avtomobilih pa tudi po vrsti goriva.

Kako izbrati?

Z modro izbiro prevoznega sredstva lahko veliko prihranimo pri gorivu ob tem pa prispevamo k ohranjanju okolja. Pri izbiri vozila nas vodijo naše potrebe, finančne zmožnosti in želje zato je pomembno, da dobro proučimo vse dejavnike in preudarno izberemo vozilo, ki nam ustreza in ki si ga lahko privoščimo. Pri tem pa je ključna poraba goriva. Strošek za gorivo je poleg ogrevanja najvišji strošek za energijo v povprečnem gospodinjstvu. Po tehtnem premisleku bomo morda ugotovili, da je za naše potrebe bolj primeren manjši avto. Za krajše razdalje, kjer pešačenje ali pa navadno kolo ni primerno zaradi potenja pa je modra izbira morda električno kolo ali skuter.

Praviloma so vozila, ki so glede na porabo goriva zelo učinkovita tudi dražja. To velja za električne avtomobile pri katerih pa je strošek goriva bistveno nižji. V kolikor pa uporabljajo Modro energijo pridobljeno iz obnovljivih virov so okolju najbolj prijazni. Zato je potrebno izračunati v kolikšnem času se nam investicija povrne s prihranki pri gorivu. Infotočka Eko-Mobil nam pri tem lahko pomaga saj nam omogoča sistematično pregledovanje okolju prijaznejših vozil na enem mestu po ključnih kriterijih.

Obiščite infotočko Eko-Mobil

Pred vsako nakupno odločitvijo obiščite brezplačno infotočko Eko-Mobil. Priporočamo vam tudi obisk spletne aplikacije Porabimanj - moj energetski svetovalec, kjer si lahko izračunate potencialne prihranke pri menjavi obstoječega avtomobila za varčnejšega. Obe aplikaciji sta dosegljivi na portalu www.pozitivnaenergija.si. Dostop do infotočke Eko-Mobil pa je možen tudi direktno na www.eko-mobil.net.


Člani mreže SINERGIJA