Nahajate se tukaj

Vrste klimatskih naprav

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije
Vremenske razmere nas veliko stanejo.

Klimatska naprava je ena najbolj običajnih aparatov za uravnavanje bivalnega udobja, ko se termometer povzpne nad idealno temperaturo. Najdemo jih v različnih izvedbah, od prenosnih naprav, preko stenskih split sistemov, okenskih sistemov, do drugih, kompleksnejših različic.

ARSO, Branko Gregorčič Ali ste vedeli ...
da imamo v Sloveniji idealno temperaturo le okoli 130 dni v letu? V preostalih dneh jo je treba umetno vzdrževati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Ko se odločamo za nakup, je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje, pa tudi ogrevanje prostora. Inverter klimatska naprava varčuje z električno energijo bolj kot običajna, posebnega problema pa ne predstavljajo niti nizke zimske zunanje temperature -10 °C ali celo -15 °C.

Najpogosteje se lastniki bivalnih prostorov odločajo za split sistem ali prenosne naprave:

Split klimatska naprava...

ima notranji del (ali več delov) ločen od zunanjega dela. Dela sta med seboj povezana z električno napeljavo in cevmi, v katerih se pretaka hladilni plin. Notranja enota hladi zrak v prostoru. Danes večina modelov omogoča tudi ogrevanje prostorov. Vse split klimatske naprave so opremljene z elektronskim in daljinskim upravljanjem za nastavitev moči ventilatorja in temperature v prostoru.

Ker klimatska naprava prostor tudi razvlažuje, je treba pri montaži zagotoviti odvod vode iz notranje enote

Prenosna / premična klimatska naprava

Prenosno klimatsko napravo lahko postavimo na poljubno mesto v prostoru. Vsebuje vse elemente za delovanje, vključno s hladilnim kompresorjem. Omejitev pri postavitvi predstavlja le cev (običajno premera 10 cm) po kateri topel zrak odvajamo na prosto (skozi priprto okno, zidno rešetko ali odprtino v zidu) sicer se prostor ne bo ohladil. Cev za odvajanje toplega zraka na prosto naj bo čim krajša, saj deluje kot grelno telo in oddaja toploto nazaj v prostor. Ali ste vedeli?

Inverter porabi do 30% manj energije na obratovalno sezono kot on/off klimatska naprava.

Za razliko od on/off klimatske naprave ima inverter vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Kompresor bo deloval s tolikšno močjo, kakršna je potrebna, da se doseže in vzdržuje želena temperatura v prostoru.

Takšna naprava je zato komfortnejša - manj bo neprijetnega pihanja in bo tudi tišja. Primernejša je tudi za nočno delovanje. Naprava se ne zaganja znova in znova. Ker deluje konstantno in z manjšo močjo, je njena življenska doba daljša kot pri on/off klimatski napravi. 

Koliko lahko prihranim?

Možne prihranke pri hlajenju si lahko brezplačno izračunate na aplikaciji »Porabimanj – energetski svetovalec«. 

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije


Člani mreže SINERGIJA