Naredi sam – solarni panel iz pločevink / 0,1 €/W

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije
Naredi sam – solarni panel iz pločevink / 0,1 €/W

Genialna ritev! Solarni kolektorji za dodatno ogrevanje zraka znotraj hiše, narejeni iz praznih aluminijastih pločevink.

Ogrodje kolektorja je narejeno iz lesenih plošč debeline 15 mm ali aluminija debeline 1 mm. Sprednja stran je iz pleksi stekla oziroma polikarbonata debeline 3 mm (lahko se uporabi tudi kaljeno steklo). Zadnja stran je izolirana s stekleno volno, debeline 20 mm. 

Srce sončnega sprejemnika je sestavljeno iz aluminjastih pločevink, prebarvanih s črno mat bravo, odporno na visoke temperature. Vrhnji del pločevink je perforiran, da dosežemo večjo učinkovitost toplotne izmenjave zraka.

Ob sončnem obsevanju, ne glede na zunanjo temperaturo, se zrak v pločevinkah segreje zelo hitro. Ventilator pa pošilja topel zrak v sobo, ki jo želimo ogreti.


Kako se lotiti dela:

1) Priprava – čiščenje pločevink

Aluminjaste pločevinke pred uporabo najprej dobro očistite. Z magnetom preverite, da ne vsebujejo železa. Ker večina čistil vsebuje strupene sestavine, počnite to zunaj ali v dobro prezračevanem prostoru. Izogibajte se odprtemu oknu ali kajenju.

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

2)  Med delom poskrbite za svojo varnost

Zgornjo ploskev pločevinke lahko odstranite z navadnim odpiračem za konzerve. V spodnjo naredite tri luknje (slika 2 in 3), preko katerih bo pretočni zrak pobral čim več toplote iz sten pločevink. Pri obdelavi bodite pazljivi, da se ne poškodujete. Če se vam kosi pločevinke zatikajo, potem raje uporabite klešče.

3) Uporabite kvalitetno lepilo

Pločevinke med seboj zlepite v “cev” z lepilom, odpornim na visoke temperature (več kot 200°C). Na trgu lahko najdete lepila, ki so zelo obstojna in zdržijo celo do 300°C obremenitve (silikonizirana lepila).

PoRABImanj, energetski kalkulator, varčna raba energije

Zadnja slika prikazuje cev, ki mora biti dobro povezana in nepomična, vse dokler se lepilo ne posuši (določena lepila se sušijo tudi 24 ur).


4) Pritrditev cevi na ogrodje

Na ogrodju kolektorja izvrtajte odprtine, ki bodo z ene strani skrbele za dovod, na drugi strani pa odvod zraka. Cevi iz pločevink pritrdite z lepilom na ogrodje, tako, da bojo cevi in odprtine med seboj povezane. Na zadnji sliki je prikazan sestavljen kolektor, pripravljen za barvanje.

Porabi manj, moj energetski svetovalec, energetska učinkovitost

5) Izolacija kolektorja

Zadnja stran kolektorja je lahko narejena iz iverke. Le-to lahko dodatno ojačate z letvicami. Posebno pozornost posvetite izolaciji okoli odprtin za dovod in odvod zraka.

PORABImanj, energetski kalkulator, varčna raba energije

6) Zaščita s pleksi steklom

Na koncu solarni kolektor zaščitite pred vremenskimi vplivi, tako, da ga zaprete s pleksi steklom. Robove dobro zatesnite z odpornim lepilom.


Opombe

  • Solarni panel ne akumulira toplote. 
  • V desetih minutah sončnega obsevanja iz njega začne pihati topel zrak tudi do 70°C.
  • V času ko ni sončnega obsevanja, moramo preprečiti uhajanje hladnega zraka v prostor.
  • Za vklop in izklop ventilatorja, ki dovaja topel zrak iz kolektorja, lahko uporabimo termostat. Senzorje postavimo na vhodu, kjer ogrevan zrak vstopa v prostor, ter na izhodu mrzlega zraka.
  • Solarni panel (v kolikor je dobro sestavljen in ob sončnem vremenu) lahko v povprju proizvaja 1 do 2 kW
  • energije za ogrevanje.
  • Kolektor narejen iz pločevink vam lahko pomaga pri zmanjšanju stroškov za ogrevanje.
  • Površina pločevink velikosti 1 m2 lahko segreje od 10 do 15 m2 stanovanjske površine; 2 m2 pločevink pa približno dvakrat več.
  • Mini nrt solarnega panela se nahaja zgoraj desno. Pova se z klikom na slikoVeč ...

Ali ste vedeli?

... da naš planet sprejme 174x109 MW (megavatov) solarne energije na leto? To je moč, ki je 105-krat večja od moči vseh elektrarn na našem planetu. Poleg tega je ta energija popolnoma brezplna!

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, 
električnih napravah in osebnem prevozu.

 

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije
 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

Člani mreže SINERGIJA