“Energetsko učinkovita” Presna jabolčna sladica

Morda se lahko tu in tam odpoveste vklapljanju pečice in pripravite sladico na “energetsko učinkovit način”

Precej časa in energije gre v pripravo hrane. Če razmišljate, kakšen desert pripraviti, da vam bo vzel malo časa in energije, a bo hkrati okusen in zdrav, preporočamo sladico z jabolki in cimetom, ki je gotova  v dvajsetih minutah.

Sestevine:

  • 8 jabolk, olupljenih in nasekljanih
  • 1 kozarec rozin, namočenih v vodi in odcejenih
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • 2 kozarca orehov
  • 1 kozarec nasekljanih suhih dateljnov

Priprava:

V multipraktiku mešajte dve jabolki, rozine in eno žličko cimeta, dokler ne dobite hmogene zmesi. V eno posodo dajte ostanek sesekljanih jabolk in jih polijte z limoninim sokom, nato pa vse skupaj pomešate z maso iz multipraktika. Vse skupaj dajte v model in posujte z mletimi orehi (ki jih lahko zmeljete v ročnem mlinčku, ali pa drobno sesekljate), datelji in preostankom cimeta. Sladico lahko servirate takoj ali pa počakate nekaj časa, da se okus še intezivira.

Ali ste vedeli?

Jabolko je med najbolj razširjenimi sadeži na planetu. Je lahko dostopno in ga najdete skoraj v vsakem letnem času. Glede na sestavine predstavlja hrano, ki bi jo lahko uživali prav vsak dan. Zdravilne in hranilne vrednosti dolguje pectinu, celulozi, jabolčni in citronski kislini, veliki količini vitaminov: B1, B2, C, E, P, PP, ter mineralom: magnezij, železo, kalij in fosfor. Prisotnost pektina pomaga pri prebavi hrane in v izločanju toksinov, ki nastanejo pri tem procesu, kakor tudi pri raztrupljanju prekomerne količine kovin, kot so: svinec, živo srebro ali pa mangan.

Cimet je ena najstarejših začimb. Ni znan le po posebni aromi ampak tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Stari egipčani so uporabljali cimet za izboljšanje okusa različnih napitkov, za zdravljenje določenih bolezni ter navsezadnje tudi kot sredstvo za balzamiranje. Od številnih pozitivnih zdravstvenih učinkov lahko naštejemo naslednje.

  • Pomaga pri vnetjih in infekcijah
  • Zatira širjenje levkemije in limfoma
  • Blaži prebavne probleme
  • Regulira količino sladkorja v krvi
  • Pomaga pri hujšanju
  • Blaži revmatske bolečine
  • Izboljšuje aktivnosti možganov
  • Zmanjšuje količino slabega holesterola
  • Ostranjuje gljivične infekcije
  • Blaži menstrualne težave

Ana Kump
mag. farmacevt Ana Kump


Naredi sam/a – Tiramisu »Porabimanj«

Pripravite tiramisu brez svežih jajc in maskarponeja, pri tem pa porabite tudi manj elektrike. Na prvi pogled se morda zdi, kot da je narejen iz nič, a verjemite, zelo je okusen in njegova priprava je zelo enostavna.